0 kom
Moj račun
Svi članci
12.03.2021.

Svi volimo namještaj, ali kada dođe do odabira stolica, tu smo specijalno izbirljivi i tražimo baš onu savršenu koja će upotpuniti prostor oko blagovaonskog stola i nadopuniti već savršenu kuhinju.

Danas je izbor zaista velik, pa je prema tome i odluka teža. Nekada se većinom birao uzorak tkanine na klasičnom drvenom stolcu, a danas je taj izbor materijala i tkanina svakim danom sve veći. Tapecirane ili ne, sa ili bez rukonaslona, drveno postolje ili metalno… opcija je zaista mnogo. Ali, koja je ona vaša? Tu priča postaje zanimljiva. Jedno su ušminkane produkt fotke na kojima sve izgleda dobro i koje će vas unaprijed pripremiti i usmjeriti prema trgovcu koji taj model prodaje, a nešto sasvim drugo je onaj osjećaj kada sjednete i popipate taj idealni komad. Iako danas sve ide online, vrlo je izvjesno da će namještaj svoj definitivni odlazak u virtualno još malo odgoditi baš zbog te mogućnosti koju kupac voli – sjesti i isprobati. 

A sad, koja se to pitanja nameću prilikom izbora stolica? 

Tapecirane ili ne?

Najčešće je ovo prvi uvjet koji postavite prilikom odabira. Ali, na prvom pitanju se često pojavi i prva spremnost na kompromis. Zašto? Zato što veliki dio kupaca ima djecu i boje se kupiti tapecirane stolice zbog straha od mrlja na tkanini. S druge strane, rijetki modeli plastičnih stolica mogu zadovoljiti postavljene estetske kriterije. Također, plastika je hladna, a tapecirana stolica će svakako ostaviti bolji vizualni i dojam. Treba uzeti u obzir da mala djeca u početku sjede u svojim sjedalicama, koje su ili plastične, ili imaju jastuk od perivog materijala. Da, mala djeca će učiti hodati i možda će se prljavim prstićima primiti za tapeciranu stolicu. Ali, isto tako se mogu primiti i za kauč i uprljati ga. A ne vjerujemo da bi kupili plastični kauč, jel tako?

Drveno ili metalno postolje?

Prije ovaj izbor nije postojao – mogli ste birati samo drveno postolje. Neke od prvih stolica imale su drveno postolje. Drvo je prirodni materijal koji je snažan i izdržljiv, ali u isto vrijeme nježan i topao. Prirodna boja drveta u domu stvara ugodnu atmosferu i mnogi se odlučuju crne i metalne komade namještaja zamjeniti onim prirodnima. Danas nam je vrlo važno da drvo od kojeg se namještaj izrađuje dolazi iz obnovljivih izvora kako bi smanjili štetan utjecaj na okoliš. Također, kada se odlučimo na kupnju blagovaonskih stolica želimo da nam te stolice dugo traju, stoga je drvo uvijek dobar izbor zbog mogućnosti mijenjanja boje postolja. Bilo da želite crnu, tamnosmeđu ili neku živopisnu boju, sa drvom je to puno jednostavnije nego sa metalnim postoljem.

Eksperimentiranjem s materijalima u interijeru dolazimo do popularizacije metalnog postolja. Prvo je to bila klasična krom nijansa koja je bila dominantna na popularnim modelima konzolne strukture. Nakon toga je došlo crno postolje koje je i danas dominantno. Zbog elegancije baršunastih tkanina na namještaju proizvođači su počeli izrađivati stolice sa zlatnim postoljem kako bi se dodatno istaknula ljepota baršuna. Osim toga, proizvođači nude lakiranje postolja u boju sjedalice ili prekrivanje metalnog postolja tkaninom koja se nalazi na sjedalici. Puno je mogućnosti, ali većina se ipak odlučuje za klasično metalno postolje u krom ili crnoj boji. 

Rukonaslon ili ne?

Ovaj izbor će vam biti najlakši i uvjetovan je prije svega vašim raspoloživim prostorom. Stolice s rukonaslonom su svakako udobnije, ali traže više prostora i zato se rijetko koriste više od 2 stolice s rukonaslonom za stolom. Ako imate prostora i sviđaju vam se stolice s rukonaslonom, slobodno se odvažite i kupite ih 6 ili 8. Ali, realnost je da će stolice s rukonaslonom završiti na čelu stola ili će možda zbog želje da se uštedi na prostoru ostati samo u planovima kada se kupi veći stan. 

Kako god vaš izbor završio, naša preporuka je da se uvijek vodite prvo subjektivnim kriterijima, a tek nakon toga gledajte na objektivne prepreke kod izbora. Jer, na kraju, najvažnije je da stolac bude po vašem guštu. Sve ostalo je manje bitno. 

Ponudu naših stolica možete pogledati ovdje.

chair4uNewsletter
Prijavi se i ostvari popust u vrijednosti od 20€ za prvu narudžbu iznad 200€!
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.
Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Facebook messenger (like page)
Live chat
Sendgrid

Google tag manager